20141212_125032.jpg

Jouluun kuuluu myös oleellisesti pulla. Nämä pullat tein kouluss ja oli eka kerta kun tein tähtipullia. Ongelmia ilmeni vaan siinä, että tähti ei välttämättä pysynyt ihan keskellä. Muuta ongelmaa ei oikeastaan ilmennyt. Opettelen taas voiteleen ne paremmin, vaikka musta tuntui että laitoin joka puolelle. 20141205_123809.jpg

Tein koulussa myös kranssinkin näin harjoituksesi ja pakko myöntää että oon tyytyväinen. Okei, ongelmia ilmeni välillä, sillä taikinaan ei meinattu saada sitkoa. Aluksi näytti että sitkoa oli, mutta sitten se hajoili ja meinas olla hyvin vaikea saada säikeitä pysymään kasassa. Yhdistäminen oli kamalaa, sillä taikina repeili ja en vieläkään oikein hoksannut mikä menee mihinkin. Mutta lopulta siitä tuli siisti.

20141223_190721.jpg

Sama toteutus kotona. Ohje oli eri ja koko kranssi meinas mennä pilalle. En tajunnut että meidän kulho on liian pieni ja sinne ei mahdu pyörimään litran taikina. Noh, sama juttu kävi kuin edellisessä eli sitkoa ei alkanut muodostuun tai sitä muodostu heikosti, mutta lopulta sain tuon letittyä ja kunnolla sokeria päälle. Ikävä vaan että meinasin käräyttää sen. Onneksi tuo on kuitenkin ihan mukiin menevän näköinen, joten lahjaksi meni.

Ohjeen laitan tässä, kahteen ylempään olen käyttänyt koulun ohjetta, jota minulla ei ole. Aion kyllä senkin hankkia vielä. Viimeisen kranssin ohje on kuitenki tässä yksinkertaisena:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 muna

2 dl sokeria

1-2 rkl kardemummaa

1½ tl suolaa

n. 1 kg vehnäjauhoja (15-16 dl)

150 g voita

Lämmitä maito kädenlämpoiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää joukkoon muna, sokeri ja kardemumma. Pyöräytä sekaisin. Laita suola vasta vehnäjauhojen kanssa, sillä se tappaa hiivan toimintaa muuten. Koita laittaa jauhot mahdollisimman nopeasti, jotta taikina pääsisi vaivautuun parhaiten. Viimeisten taikinan ja voin laiton jälkeen vaivaa taikinaa noin 10-15 minuuttia. Anna levätä n. 20 min ja jaa taikina neljään yhtä suureen osaan.

Riivaa taikinapalaset, eli tee kuten tekisit leipää. Kunhan saat niistä pyöreitä ja sileitä päältä. Pyöritä aika paksuiksi tangoiksi ja anna levätä taas 20 minuuttia. Sen  jälkeen ala pyörittään tangoista säikeitä ja tee kranssi taikka pitko. Anna kohota 45 minuuttia ja paista uunissa 200 asteessa 20-25 minuuttia.