Ensimmäiset macaronit mitä ollaan ikinä tehty, ja kieltämättä onnistui hyvin. Värin pitäisi olla vihreä, mutta olisi ehkä pitänyt laittaa elintarvikeväriä enemmänkin. Noh, seuraavalla kerralla sitten. Ohje napattu Safkaseireenin sivuilta, ja onnistui kyllä tosi hyvin!

Macaronit (ranskalainen perusohje)


100 g kuorenpalatonta mantelijauhetta (esim. Dr Oetker)
3 dl tomusokeria
2 kananmunan valkuaista
1 rkl hienoa sokeria
(elintarvikeväriä joko nestemäistä tai jauhemaista tai kaakaojauhetta
 
1. Erottele tarkasti valkuaiset keltuaisista.
2.  Sekoita puolet tomusokerista (1,5 dl) ja mantelijauhe keskenään.
3. Vaahdota valkuaisia hetki  yleiskoneella tai sähkövatkaimella.
4. Lisää hienosokeri (1 rkl) sirotellen ja jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa. (voit nostaa kulhon ylösalaisin eikä vaahto irtoa ). Lisää toinen puoli
tomusokerista (1,5dl) vähitellen samalla kun vatkaat taikinaa ja jatka kunnes seos on kiiltävää.
5. Jos haluat värjätä taikinan, lisää sopiva määrä väriainetta seokseen tässä vaiheessa.
6. Pysäytä kone ja SEKOITA KÄSIN (kauhalla, lastalla tms) tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon. Taikinan koostumuksen tulisi olla sellainen, että se lastasta valutettaessa tasoittuu takaisin taikinamassan pintaan (eli ei jätä harjua) noin 30 sekunnissa. Taikina ei saa olla liian jäykkää.
7. Pursota seoksesta halkaisijaltaan n. 2cm:n kokoisia lantteja leivinpaperin päälle. Jos haluaa tasaiset pinnat, kannattaa pursottaminen aloittaa kehän keskeltä ja mahdollisimman matalasti. Jos taas haluaa kiehkuraiset macaronit jotka pysyvät pystyssä vain sivuttain, voi aloittaa sivulta ja tehdä hieman pienempiä ja korkeampia pursotuksia (kuvassa esimerkit molemmista). Älä pursota liian pieniä, lopputuloksena on yleensä pohjasta vinoon valuneet, lässähtäneet ja kupoliltaan liian hauraanohuet macaronit
8. ANNA SEISTÄ N. 15 MINUUTTIA PELLILLLÄ (pinta kovettuu). (Itse seisotan noin 20min)
9. Paista 150 asteessa 10-15 minuuttia. (Jos lopputulos on hieman ruskehtava, laske lämpötilaa; älä laita macaronipeltiä uuniritilän tai toisen pellin päälle äläkä kovin korkealle uunissa)
10. Anna jäähtyä hetki pellillä ja irrota varovasti lastalla irti.




Ennen uuniin menoa...



Ja sen jälkeen

Täytteen ohjeet otettiin Safkaseireeniltä, mutta suklaatäytteitä muotoiltiin itse

Vadelma-tuorejuustotäyte:
1 dl tomusokeria
3 rkl vadelmahilloa
200 g tuorejuustoa
Vähän vaniljasokeria

Laita kaikki aineet sekaisin kippoon, ja sekoita tasaiseksi. Kannattaa tehdä ennen varsinaisia macaroneja.

Pätkis-tuorejuustotäyte
200 g tuorejuustoa
70 g pätkiksiä
1 3/4 dl kuumaamaitoa
70 g rouhittua pätkistä

Sulata pätkikset, lämmitä maito ja sekoita kaikki aineet sekaisin.